סיורים לימודיים לאפריקה

מדי שנה מרכז אפריקה מארגן סיור לימודי למדינה באפריקה כחלק מתכנית הלימודים השנתית. היציאה למשלחת מקנה נקודות זכות וכוללת השתתפות בקורס מקדים, יציאה לסיור במהלך חופשת הסמסטר וכתיבת עבודה מסכמת. הסיור מציע לסטודנטים של לימודי אפריקה הזדמנות ייחודית ללמוד אודות היבשת ממקור ראשון. בנוסף, עבור רבים מדובר בביקור הראשון באפריקה.

 

הסיור האחרון

זמביה 2022 – "תהליך הדה-קולוניזציה בזמביה: ראיה כלכלית, פוליטית, תרבותית ואפיסטמולוגית". בתחילת חודש מרץ 2022, במהלך חופשת הסמסטר, יצאו סטודנטים, סטודנטיות ואנשי סגל לסיור לימודי בזמביה. מטרת הסיור הייתה לבחון מקורב את תהליך הדה קולוניזציה בזמביה, תוך ניסיון להבין כיצד זמביה מתמודדת עם תהליכים פוליטיים, כלכליים, תרבותיים ואפיסטמולוגיים על מנת להשתחרר מהמורשת הקולוניאלית שלה ולקדם זהות לאומית זמבית. 

יאירה קלנדר, סטודנטית שנה ב' בתכנית מסכמת את החוויה שלה בסיור:

בעוד שהלימודים כאן בישראל מקיפים ומעניינים, שום דבר לא יכול להחליף את חווית הראייה והשמיעה ממקור ראשון, ואין סיכוי שיכולתי לפתח את ההבנה העמוקה והרחבה על זמביה לולא הייתי שם. הסיור הלימודי לזמביה, שהתקיים בהובלת פרופ' לין שלר וד"ר דיויד גוס, חשף בפניי את המרקם העשיר של החיים בזמביה ובו זכיתי לראות, לחוות, ולעשות כל כך הרבה.

במהלך הסיור ביקרנו בבתי ספר, באוניברסיטה בלוסקה, בארגונים לא ממשלתיים (NGOs), חברות סטארט-אפ, גלריות מקומיות ושווקים.

קיימנו שיחות עמוקות עם אנשים מכל הגילאים סביב ספורט, אמנויות, מגדר, מוסדות פוליטיים, מוסדות חינוך, ארגונים ללא מטרות רווח וארגונים כלכליים. ויחד עם כל זה, חווינו גם את היופי של המדינה כולל ביקור במפלי ויקטוריה האדירים ושייט על נהר הזמבזי.

הסיור, וההזדמנות לראות בעיניים ולשמוע מהאוכלוסייה המקומית, היא תוספת עוצמתית לחוויה האקדמית שלי ואני אסירת תודה על כך.

אוגנדה 2020 – "עיצוב ממוקד חברה באפריקה: יזמות אקו-חברתית, מעורבות בינלאומית וקיימות באוגנדה". בחודש מרץ 2020, יצאנו סטודנטים, סטודנטיות ואנשי סגל לסיור ייחודי בקמפלה, עיר הבירה של אוגנדה. הסיור הלימודי לאוגנדה היה מכוון להרחיב את הפרספקטיבה בהקשר המקומי, ולאפשר בחינה של פרויקטים ויוזמות של עיצוב ממוקד חברה במסגרתו. כשהסיור שם למטרה, לעלות שאלות וביקורת על מערובות חיצונית במיזמים מקומיים ובארגונים ללא רווח באוגנדה ובמרכז ם תהיות לגבי ’NGOs ושיתופי פעולה בהקשר הבינלאומי בכלל.  

תום לוי, סטודנט שנה ב' מסכם את החוויה:

תמיד מדהים אותי כמה אפשר להספיק ב-10 ימים. עוד מימי הטירונות בהם 10 שניות קיבלו משמעות חדשה הבנתי שזמן הוא כלי גמיש למשתמש.

הסיור שלנו באוגנדה עסק בלהוציא אותנו מחשיבה של שחור ולבן, באופן אירוני. התמקדנו בלהבין את המורכבויות שקיימות במציאות האפריקאית ככלל והאוגנדית בפרט בנושא המעורבות הזרה והשפעותיה.

אין ספק שזו הייתה חוויה מטלטלת. לאורך המסע שעברנו יחדיו נפגשנו עם דמויות רבות אשר הציגו לנו פרספקטיבות שונות להסתכל על הקיים באופן ביקורתי שמסרב לקבל את מה שיש כנכון בהכרח, כמו שמלמדים אותנו בפו"מ.

האם עזרה מבחוץ היא בהכרח טובה? מה ההשלכות של ההשתלטות הסינית על יבשת אפריקה? זה סוג השאלות שניסינו להבין. בין אם אלה מפגשים עם פרופסורים מאוניברסיטאות מקומיות, מובילי דעה חברתיים, סיור בספארי (!!), יזמים, אירגונים אוגנדיים, אירגונים שהם פרי שיתופי פעולה בין אוגנדיים לזרים, ואפילו נהגי מוניות חביבים.

מתוך כך, נוצר לו פסיפס שאני עדיין מנסה לחבר לכדי תמונה אחת. תודה למחלקה ותוכנית הבין אוניברסיטאית ללימודי אפריקה ומרכז אפריקה ע"ש תמר גולם על הזדמנות הפז, היה מדהים.

סיורים קודמים: 

סנגל 2019- "דמוקרטיה הסנגלית: שורשים, הצלחות ואתגרים"- במהלך חופשת סמסטר א', בחודש פברואר 2019, יצאו כ-35 סטודנטים, סטודנטיות ואנשי סגל לסיור לימודי בסנגל שבמערב אפריקה. הסיור התמקד בגורמים שונים ובאופן השפעתם על התהליכים הדמוקרטיים בסנגל: השורשים ההיסטוריים של הפוליטיקה הסנגלית, מערכת החינוך הגבוה, הצבא, מערכת המשפט, המדיה, רעיון החילוניות והאסלאם הסופי. בין היתר, ביקרה הקבוצה באתרים היסטוריים, באוניברסיטת שיח' אנטה דיופ בדקאר, במוזיאון הצבאי, באנדרטה הענקית שהקים הנשיא הקודם (הרנסנס האפריקאי) ושעוררה חילוקי דעות קשים, ובטובה, עירו של מייסד מסדר המורידיה. במהלך הסיור התקיימו גם מפגשים עם סטודנטים ומרצים סנגלים, וגורמים ממערכת המשפט ומהמדיה. מטרת הסיור הייתה לעמוד על ההצלחות של הדמוקרטיה הסנגלית אך גם על האתגרים הקשים העומדים בפניה כיום ועל האופן שבו מתמודדת עמם החברה האזרחית במדינה. מספר ימים לאחר תום הסיור נערכו בסנגל הבחירות לנשיאות כך שהסיור התנהל בזמן של מערכת בחירות ערה שאפשרה לסטודנטים והסטודנטים לעמוד מקרוב על מאפייניה. תכנית הסיור- סנגל 2019

נעה גלוסקינוס, סטודנטית מהתכנית, מספרת על הסיור:

״יצאנו 27 סטודנטיות וסטודנטים ו-5 חברות סגל לעשרה ימים לסנגל. סביר להניח שרוב האנשים לא יודעים אפילו שקיימת מדינה כזו ובטח לא איפה היא נמצאת. הודות לפרופסור רות ג'יניאו ,ראש המחלקה ללימודי אפריקה, יש עכשיו 30 שגרירים של סנגל שמסתובבים באוניברסיטה. אני חושבת שהמדינה הקטנה במערב אפריקה הצליחה להקסים את כולנו עם היופי, השמחה, המורכבות, הסולידריות והגאווה של אנשיה. ועכשיו אחרי שחזרנו משם אני שמחה לספר לעוד אנשים באיזה מקום נפלא ומסקרן זכינו להיות.
את רוב הימים העברנו בעיר הבירה דקאר, שלא דומה בשום צורה לערים האפריקאיות שאני מכירה. אפשר לתאר אותה כ'פריז מאובקת' לחופי האוקיינוס האטלנטי. כאשר מתהלכים במרכז העיר מרגישים את ההשפעה הצרפתית בצורה ניכרת, באדריכלות, בשפה הצרפתית, ובמאפיות הבאגטים והקרואסונים בכל פינת רחוב. דקאר היא עיר תוססת של תרבות ושל פוליטיקה, ופגשנו בה דמויות מרתקות שלימדו אותנו על התפיסה הסנגלית את הלאומיות, האפריקאיות והדמוקרטיה. פגשנו את הראפר האקטיביסט Thiat שהקים עם חבריו להרכב המוזיקלי את תנועת יא נא מר (מספיק ,בצרפתית). הוא סיפר לנו על המאבק שלהם לשינוי המנטליות הסנגלית, ויצירת לגיטימציה לדרישה של דין וחשבון מהעם אל השלטון. פגשנו את אחד מעורכי הדין המצליחים במדינה, אשר מייצג את מועמד האופוזיציה לבחירות
שיושב כיום בכלא. ביקרנו בתחנת רדיו שמקדמת דמוקרטיה בכל רחבי מערב אפריקה ושוחחנו איתם על מהות העיתונאות ותפקידה הפוליטי באפריקה ובכלל. הסיור שלנו התקיים בימים שלפני הבחירות לנשיאות, ודקאר הייתה באווירת בחירות חגיגית. ביום האחרון לסיור אפילו נקלענו לעצרת בחירות לתמיכה בנשיא מאקי סאל, אשר נבחר לכהונה שנייה בבחירות האחרונות.
בנוסף לדקאר, בילינו שלושה ימים באזור הכפרי של סנגל ונחשפנו לטבע היפיפה של המדינה וכמו כן גם לפערים בין המרכז לפריפריה מבחינת תפיסה פוליטית. ביקרנו בעיר הקדושה טובה, בה נמצא המסגד הגדול והמרשים סביב קברו של אמאדו במבה, שיח האחווה הסופית המורידית. ראינו את האסלאם האחר של סנגל, שהוא שונה מאוד מהאסלאם הסוני של אזורינו. אף זכינו לראות טקס שירה סופי הנקרא ז'יכר, וספרי קוראן עתיקים בספריית המסגד.
לאחר מכן המשכנו לכפר השקט טובא-קוטא, ששוכן על נהר רחב שהוא חלק מדלתא גדולה. באזור זה קיימת מערכת אקולוגית ייחודית שנקראת מנגרובים, אלו עצים שגדלים במים מלוחים ולכן יש שם בעלי חיים נדירים. בכפר פגשנו ארגוני חברה אזרחית שפועלים על מנת לעזור לקהילתם אשר נשכחה על ידי המדינה במובנים רבים. אחד מהם הוא מועדון שייקספיר, מועדון שמתעסק בחינוך, תאטרון, ושמירת טבע אותו הקימו קבוצת צעירים שלמדו ספרות אנגלית באוניברסיטה. בטובא קוטא זכינו לחוויה ייחודית נוספת, ארוחת צהריים בביתה של משפחה סנגלית שהסתיימה במסיבת ריקודים בה כולנו ניסינו לרקוד מקומיים יחד עם כל בני המשפחה והשכנים שהתאספו לכבוד המאורע.
סנגל היא מדינה מוסלמית שיש בה מיעוט נוצרי, ובני דתות מקומיות. בשיחות שהיו לנו עם סטודנטים סנגלים ועם אנשים רבים נוספים שפגשנו הם תמיד העלו את ההרמוניה ששוררת בין הדתות. נישואים של בני דתות שונות הם מקובלים והנשיא הראשון של סנגל אף היה נוצרי למרות הרוב המוסלמי במדינה. לי, ולשאר הסטודנטים, שמגיעים ממקום שבו דת היא גורם מפלג הדבר היה נשמע כמו חלום. הסנגלים תמיד התגאו בשלום שורר במדינה, ובאמת, סנגל היא אי של שלום ושפיות בין המדינות הסובבות אותה שסובלות מטרור ואלימות (כמו מאלי ובורקינה פאסו ). וזה הדבר שהופך את סנגל לכל כך מיוחדת, למרות הקשיים הרבים שעומדים בפניה, האתוס של אנשיה הוא אתוס של שלום, וזה דבר שכדאי לנו ללמוד מהם.

קייפטאון, דרום אפריקה 2018: במהלך חופשת הסמסטר של שנת הלימודים תשע"ח יצאה משלחת של כ-40 סטודנטים ואנשי סגל, יהודים וערבים מאוניברסיטת בן גוריון בהדרכת פרופ' לין שלר. תכני הסיור מהווים בסיס לקיום דיון ולבחינת דו-קיום ודו-שיח בישראל. הסיור נערך במטרה לבחון מקרוב את דרום אפריקה שלאחר האפרטהייד, תוך התמקדות בפיוס, רב תרבויות ותנועות הפועלות למען צדק כלכלי וחברתי. הקבוצה נפגשה עם אנשי ציבור, אקדמאים, מוסדות תרבות וארגונים חברתיים ופוליטיים. במסגרת הסיור ביקרה הקבוצה באתרים היסטוריים ובמוסדות פוליטיים הפועלים בדרום אפריקה כיום. הסיור מבקש לבחון את הניסיון של דרום אפריקה להתגבר על מורשת האפרטהייד ולבנות חברה רב-תרבותית המבוססת על צדק ושוויון. הרכב המשלח מסטודנטים יהודים וערבים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. לצפייה בתמונות מהסיור לחצו כאן, וניתן לקרוא רשמים מהסיור בלחיצה כאן.

רואנדה 2017: בתום שנת הלימודים תשע"ו יצאה משלחת של כ-50 סטודנטים ואנשי סגל לרואנדה, בהדרכת ד"ר סיגל הורוביץ. הסיור הלימודי נועד להקנות לתלמידים ידע על רצח העם שבוצע ברואנדה ב-1994 ועל התמודדות החברה הרואנדית עם השלכותיו וניסיונותיה לקדם צדק ופיוס. הלמידה התבצעה באמצעות חוויות מהמקום והתרשמות ממקור ראשון, ובמיוחד ביקורים באתרים רלוונטיים ומפגשים עם מנהיגים ופעילים ברואנדה. מדריכת הסיור, ד”ר הורוביץ, עבדה בבית הדין הבינלאומי הפלילי לרואנדה בשנים 2008−2005 ומאז מלמדת וחוקרת תהליכי צדק מעברי ברואנדה ובמדינות אפריקאיות נוספות. לצפייה בתמונות מהסיור לחצו כאן.

רואנדה

אתיופיה 2016: בחופשת סמסטר א' בשנת הלימודים תשע"ה יצאה משלחת של 50 סטודנטים ואנשי סגל לאתיופיה, בהדרכת ד"ר לאונרדו כהן. הסיור כלל ביקור באתרים ארכיאולוגיים, היסטוריים ודתיים באתיופיה, בדגש על ההיסטוריה הנוצרית והמוסלמית. הסיור כלל הדרכות יומיומיות על ידי ד"ר כהן, מומחה להיסטוריה הדתית של אתיופיה ומרצה בתכנית ללימודי אפריקה, לצד הרצאות ומפגשים עם חוקרים ומנהיגים מקומיים, נציגים של קהילות יהודיות ופעילים אתיופיים. "אני ממליץ לכל מי שמתלבט לנסוע לסיורים לימודיים שיתקיימו בהמשך. זו דרך מאוד מועילה ללמוד על אפריקה, ובכלל על כל מקום שנוסעים אליו" סיפר ד"ר כהן בסיום הסיור. לחוויות נוספות לחצו כאןלמידע מפורט אודות מסלול הסיור לחצו כאן. לצפייה בתמונות מהסיור לחצו כאן.

משלחתאתיופיה2